Christina Kusoffsky Hillesöy, hållbarhetschef på Länsförsäkringar svarar på tre frågor.
2022-02-22
1. Hej Christina, 2022 är här och EU:s Taxonomi har till viss del trätt i kraft.
Vad ligger fokus på hos er på Länsförsäkringar?
Vi satte ett ambitiöst klimatmål förra året som innebär att vi ska bli klimatpositiva senast 2045.
Ett viktigt område för att nå målet är att fortsätta vässa vårt investeringserbjudande med ansvarsfulla och hållbara sparprodukter. Vi ska fortsätta att minska klimatutsläppen i våra egna fonder och investeringsportföljer, investera i företag och projekt som bidrar till en hållbar utveckling samt påverka bolag att minska sin klimatpåverkan. Vi kommer även stödja bolag som har satt ambitiösa klimatmål och som är i omställning.
2. På Länsförsäkringar har ni satsat stort på att utbilda er personal sedan hösten 2021, med Certifiering – Hållbarhet i finansbranschen och nu under 2022 med en årlig kunskapsuppdatering i hållbarhet.
Vilken effekt vill ni uppnå med den här stora utbildningsinsatsen?
Vi gjorde en stor satsning och certifierade drygt 2 000 anställda och styrelseledamöter inom Länsförsäkringar i hållbarhet 2021. För oss är hållbarhet en strategisk fråga och det är därför viktigt att skapa en gemensam grundkunskap. Hållbarhetsfrågorna blir allt mer komplexa och vi ville öka förståelsen för hur olika regelverk och internationella initiativ hänger ihop och påverkar vår affär.
Ökad kunskap gör att fler anställda kan vara med och driva hållbarhetsarbetet framåt och få in det i det dagliga arbetet och i kundmötet. Engagemanget och gensvaret från de som gått utbildningen har varit mycket positivt.
3. Förutom klimat och miljörelaterade frågor, vilka andra hållbarhetsområden är särskilt i fokus under 2022 och varför?
På investeringssidan fokuserar vi inte bara på klimatfrågor utan även på andra ESG-frågor. Disclosure- och Taxonomiförordningarna kommer få stor påverkan på hur vi redovisar vårt arbete med alla ESG-frågor.
Andra frågor som är viktiga för oss är att förhindra skador. Det bästa hållbarhetsarbete ett sakförsäkringsbolag kan göra är att se till att en olycka inte inträffar. Det är en vinst för miljön, individen som drabbas och samhället i stort. Vi kommer fortsätta fokuserar på skadeförebyggande insatser och att reparera på ett hållbart sätt om olyckan ändå är framme. Ett annat fokusområde är vårt lokala samhällsengagemang riktat mot barn och ungdomar. Genom att vi finns lokalt över hela Sverige ser vi vilka lokala samhällsinsatser som gör skillnad.
Här kan du läsa mer om Länsförsäkringars hållbarhetsarbete:
https://www.lansforsakringar.se/privat/om-oss/hallbarhet--forskning/